Elektrikli otomobillerle ilgili en çok merak ettiğiniz soruları ve cevaplarını bu rehberimizde bulabilirsiniz.
Evdeki standart prizlerden, özel ev şarj cihazlarından veya kamu şarj istasyonlarından(AVM, Benzinlik vb. dahil) şarj edilebilirler.
Priz tipine ve otomobilin batarya kapasitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu süre hızlı şarjda genellikle 1 saat - 10 saat aralığında olmaktadır.
Genellikle 8-10 yıl arasında veya 160.000 - 240.000 kilometre civarında bir ömre sahiptirler.
Soğuk havalarda genellikle bataryanın verimliliğini düşer. Özellikle soğukta aracın park halinde kalması bataryanın azalmasına ve menzilin düşmesine neden olur
Menzil genellikle tam şarjla 200-1000 kilometre arasındadır, ancak bu model ve batarya kapasitesine göre değişkenlik gösterir.
Düşük işletme maliyetleri, çevre dostu, sessiz çalışma, düşük bakım gereksinimleri ve bazı durumlarda hükümet teşvikleri.
Daha yüksek başlangıç maliyetleri, sınırlı menzil, şarj süresi ve şarj istasyonlarının sınırlı olması.
Çoğu elektrikli otomobil, geleneksel araçlarla karşılaştırılabilir performansa sahiptir. Hatta birçok elektrikli otomobil yüksek torka sahip olması nedeniyle hızlı kalkış ve ivmelenme gücüne sahiptir. Yokuşlarda iyi performans gösterir.
Yavaş kalkış, lastik basınçlarını ideal seviyede tutma, ağırlığı azaltma ve rejeneratif frenlemeyi etkin kullanarak menzili artırabilir.
Üretimde kullanılan hammaddeler ve üretim süreci ile geri dönüşüm süreci nedeniyle bataryaların çevresel etkilere neden olduğu söylenebilir. Ancak düzgün geri dönüşüm yöntemleri bu etkileri azaltabilir.
Elektrikli otomobiller için şarj istasyonların evlere kurulumu mümkün olmaktadır. Ülkemizde gittikçe yaygınlaşan bu uygulama ile aracınızı evinizde şarj etmek size hem zaman hem de maddi tasarruf sağlayacaktır. Kurulum yapılması için evinizde uygun altyapı olduğundan emin olmalısınız.
Çoğunlukla lityum-iyon bataryalar kullanılır. Hibrit otomobillerde ise çoğunlukla nikel bataryalar kullanılır.
Elektrik motorları çok az bakım gerektirir ve geleneksel içten yanmalı motorlara kıyasla daha az hareketli parçaya sahiptirler.
Elektrikli otomobillerin batarya değişim masrafları markadan markaya göre değişkenlik gösterir. Elektrikli otomobillerin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ve ürün arzının artmasına bağlı olarak batarya fiyatları dünya piyasasında düşüş göstermektedir.
Elektrikli otomobil kullanım oranı ülkemizde her geçen zaman diliminde katlayarak artış göstermektedir. Bu duruma bağlı olarak ikinci el pazarındaki hacim artış göstermektedir. Önümüzdeki yıllarda içten yanmalı motorların üretiminin tamamen durdurulacağını göz önünde bulundurarak elektrikli otomobillerin piyasaya hükmedeceği söylenebilir.
Elektrikli otomobillerin ekspertiziyle alakalı bilgi almak için tıklayınız.